Novosti

Koliko puta su vam se desili problemi sa punjenjem uređaja? Da se odjednom, dok gledate filmove, slušate predavanja, popunjavate tabele, pričate na video pozivu, pojavi upozorenje da je baterija skoro prazna. Vi onda žurite da nađete adapter pre nego što se vaš laptop, tablet, telefon isključi. A kada priključite adapter osetite olakšanje, kad vidite da ekran zasvetlio i baterija krene da se puni.

Šta uraditi ako se to ne desi? Šta uraditi ako se vaš uredjaj ugasi? U čemu je problem?

Da bi se baterija vašeg uređaja punila struja mora da prođe kroz par “stanica”. Prva stanica je adapter koji pretvara naizmeničnu struju u jednosmernu. Druga stanica je DC konektor, koji tu struju prosleđuje integrisanim kolima na matičnoj ploči. Treća i poslednja stanica pre baterije je kolo za punjenje. Upravo se u jednoj, dve ili u retkim slučajevima sve tri stanice krije vaš problem.

Vrlo često se problemi sa punjenjem  uoče posle jednostavne fizičke inspekcije, uz pomoć drugog ispravnog adaptera ili uz pomoć ispravljačkog instrumenta.

Ako je problem u adapteru, takav problem rešavamo istog dana, osim u slučaju adaptera visoke snage.

Ako je problem u DC konektoru vršimo popravku ili zamenu u roku od 1-3 radna dana sa 6 meseci garancije. Usput čistimo vaš uredjaj od prašine i vršimo zamenu termalne paste, jer ga svakako moramo rasklopiti da bi došli do matične ploče.

Neretko se dešava i problem sa kolom za punjenje. Takav problem je teže dijagnostikovati. Zbog toga taj kvar popravljamo u roku od 2-5 radnih dana.

Naš savet je da, ako DC konektor prekida prilikom pomeranja adaptera, uređaj u što kraćem roku donesete, kako bismo problem što pre rešili i time sprečili veća oštećenja na vašem uređaju.

U praksi se pokazalo da je, u većini slučajeva, za ove kvarove krivac zamenski adapter. Nešto više o tome možete pročitati u ovom postu.