Novosti

Kroz rad sa računarima svi smo se susreli sa famoznim plavim ekranom smrti, ili stručno BSOD. Ako niste upoznati sa ovim izrazom, plavi ekran (BSOD) se odnosi na boju pozadine ekrana praćenu sa belim tekstom, a u novije vreme i tužnim smajlijem.

U suštini, to je ekran koji će se pojaviti nakon fatalne sistemske greške, kako bi ukazao da operativni sistem Windows više ne može bezbedno da radi.

Šta uzrokuje plavi ekran?

Postoji mnogo razloga zbog kojih se pojavljuje plavi ekran (BSOD). Naravno, uzroci će se razlikovati u zavisnosti od poruke koju dobijete na ekranu, ali neki tipični uzroci su:

  1. Problemi sa drajverima
  2. Loše ažuriranje Windowsa
  3. Virusi
  4. Hardverski problem

Kada su u pitanju softverski problemi (tačke 1,2 i 3), najlakši način za njihovo rešavanje je servis operativnog sistema. Međutim, nekad softverski problemi ukazuju na ozbiljniji hardverski problem.

Generalno, hardverske probleme može biti teško dijagnostikovati, posebno za one koji nemaju iskustva u radu sa računarima. Stoga je najbolje da uređaj donesete na detaljnu dijagnostiku.

Plavi ekran (BSOD) spada u ozbiljnije kvarove iz prostog razloga što dijagnostika njegovog uzroka zna da traje dugo, a samim tim i testiranje posle obavljenog servisa. Iskustvo je pokazalo da je najčešći uzrok hardverskog problema sistemski disk (HDD ili SSD), zato je važno da redovno pravite kopiju (backup) bitnih podataka.