Novosti

U današnje vreme, kada se sve više posla obavlja putem računara, brzina i efikasnost postaju ključni faktori za obavljanje zadataka. U našem servisu često se susrećemo sa uređajima loših performansi, za šta je često okrivljena starost uređaja. Medjutim, u dosta slučajeva za to je krivac Hard disk. On predstavlja usko grlo u brzini rada laptopa. Jednostavno rešenje za ovaj problem je ugradnja SSD-a.

SSD diskovi, za razliku od klasičnih hard diskova, ne koriste mehaničke delove za čitanje i pisanje podataka, već su bazirani na flash memoriji. Zbog toga, SSD diskovi imaju mnogo brže performanse. To znači da će vaš laptop brže pokretati operativni sistem, aplikacije i datoteke.

Zbog toga što nema pokretnih delova, SSD diskovi su otporniji na udarce i vibracije. To je i razlog zašto su manje osjetljivi na oštećenja u odnosu na tradicionalne HDD diskove. Takođe, to znači da su SSD diskovi tiši i troše manje energije.

Zamena HDD diska sa SSD diskom je jednostavan proces. On može biti urađen u većini slučajeva bez potrebe za dodatnim hardverskim promenama. Naravno, pre bilo kakve zamene potrebno je uporediti karakteristike postojećeg hard diska. Na taj način će se izabrati adekvatan model SSD diska, a vodeći računa o kapacitetu.
Kada se izvrši ugradnja SSD-a potrebna je i instalacija sistema, u vidu kloniranja starog sistema ili instalacije svežeg operativnog sistema i svih neophodnih drajvera i programa.

Za kraj, ako želite da ubrzate rad vašeg laptop računara, ugradnja SSD-a je izvrsna opcija koja može biti skupa, ali ujedno i vredna investicija, zbog toga što se produžava radni vek vašeg uređaja.