IBM / Lenovo

lenovo IBM – Sinonim za kvalitetan i pouzdan računar. Dugo su bili poznati po proizvodnji laptopova namenjenih prvenstveno poslovnim ljudima. Ovi laptopovi, od kojih se najviše ističe serija ThinkPad, nisu bili šampioni lepote ali su prepoznatljivi po robusnom dizajnu i metalnoj šasiji koji su obezbeđivali visoku otpornost na fizička oštećenja što je za prenosni uređaj u suštini i najbitnije.

Kada je kompanija IBM rešila da prestane sa proizvodnjom prenosnih računara njeni kineski partneri, fabrika koja je i do tada bila zadužena za proizvodnju IBM laptopova, su odlučili da nastave ovu tradiciju ali su to morali da urade pod novim imenom.

Lenovo je danas jedan od vodećih brendova na tržištu laptop računara. Tradiciju IBM-a su nastavili tako što i dalje proizvode najčuveniju ThinkPad seriju. Pored ovih vrhunskih biznis mašina u svoju ponudu su uvstili i druge modele, po ceni bližoj prosečnom kupcu. Naše mišljenje je da ThinkPad seriju definitivno treba staviti u najuži izbor ako tražite pouzdan poslovni računar dok za ostale modele ovog proizvođača treba biti oprezan zato što su pojednini modeli patili od lošeg kvaliteta plastike pa su im pucale šarke, kućišta ekrana i kućišta laptopova. Najbolje je proveriti iskustva ostalih klijenata sa određenim modelom prilikom kupovine.

Najčešće intervencije kod Lenovo uređaja su:

* Pucanje šarki i plastika koje nose ekran. Servis ovog kvara kod nas iznosi 4.700,00 din.

* Cena redovnog servisa ovog modela je kao i za ostale 2.300,00 din.

* Cena zamene ekrana zavisi od veličine ekrana, a karakteristično je što neki modeli ThinkPad serije imaju vrlo specifične ekrane koje ponekad moramo naručiti iz inostranstva.

* Servis matične ploče na pojedinim modelima ThinkPad serije može da bude izuzetno komplikovan zbog specifičnog postupka lepljenja čipa na ploču. Čak i u ovim slučajevima naša uspešnost se smanjuje samo za nekih 20% u odnosu na prvobitnih 95%.