Novosti

Činjenica je da možete kupiti laptop sa najboljom konfiguracijom koja je dostupna na svetu i da će biti zastareo kroz par godina zbog brzih tehnoloških inovacija. Takođe, svaki laptop uspori sa radom tokom određenog vremenskog perioda zbog upotrebe i povećanja minimalnih zahteva za pokretanje aplikacija pa i samog operativnog sistema. Nažalost nismo svi u mogućnosti da kupimo potpuno nov laptop u trenutku kada se uspori.  Zbog toga nadogradnja RAM memorije jedno je od najisplatnijih rešenja za vraćanje brzine vašeg laptopa.

Šta je RAM memorija?

RAM memorija ili Random Access Memory je glavna memorija koju koristi procesor za čuvanje podataka koji se trenutno koriste ili su nedavno korišćeni. Stoga veća količina i veća brzina RAM memorije omogućava da radite sa više aplikacija istovremeno bez usporenja.

Kako proveriti da li je moguće da se RAM memorija nadogradi?

Srećom, mnogi modeli laptopova poznatih brendova kao što su Lenovo, HP, Dell, Asus, Acer, pa čak i Macbook  imaju dodatni slot za nadogradnju RAM-a. Ako ne, još uvek imate način da nadogradite svoju RAM memoriju zamenom starog RAM-a malog kapaciteta sa RAM-om velikog kapaciteta.

Važno je napomenuti da maksimalna količina RAM memorije zavisi od modela procesora.

Koliko košta nadogradnja RAM-a?

Cena nadogradnje isključivo zavisi od:

  1. Kapaciteta – 4GB, 8GB, 16GB itd. i
  2. Tipa – DDR3, DDR4 i DDR5

*Uz nadogradnju dobijate i besplatno čišćenje od prašine i zamenu termalne paste.

Rad sa velikim brojem uređaja različite namene pokazao je da je optimalna količina RAM memorije za sadašnje aplikacije 8GB. Zato ako imate problema sa brzinom rada aplikacija prvo proverite količinu RAM memorije.