Novosti

Ako ste kupili laptop pre godinu ili dve, velike su šanse da je pun prašine i da je neophodno čišćenje laptopa. Kao i svi ostali električni uređaji, laptopovi privlače prašinu. Tome pridodaje i sam dizajn hlađenja. Laptopovi uvlače vazduh oko sebe, a sa njim i sve što se nalazi u njemu (prašina, dlake, mrvice …). Prikupljene čestice se talože na ventilatoru i otvorima za hlađenje. Time sprečavaju komponente unutar laptopa da se pravilno hlade, što dovodi do pregrevanja koje može izazvati haos na hardveru. U neretkim slučajevima to može biti i kraj radnog veka vašeg uređaja.

Kako znati da je pravo vreme za čišćenje?

Pored očiglednih simptoma kao što su bučan kuler i gašenje laptopa, koji označavaju poslednji momenat da se obavi čišćenje laptopa, postoji i jedan simptom koji često zanemarujemo, a to je usporenje rada. Elektronske komponente nisu dizajnirane da rade na visokim temperaturama (90°C – 110°C). U takvim uslovima oni gube ili menjanju svoje karakteristike. Zato je pravo vreme za čišćenje laptopa upravo kad primetite otežan rad na vašem uređaju.

Iz našeg iskustva između 8 i 12 meseci od poslednjeg čišćenja laptopovi počinju da rade usporeno. Tada je termin da se izvrši ponovno čišćenje. Naravno ovaj vremenski rok zavisi od samog dizajna uređaja, okoline u kojoj se koristi i može biti kraći ili duži.

Pod pojmom čišćenje laptopa podrazumeva se i zamena termalne paste.

Glavna uloga termalne paste je da eliminiše mikroskopske vazdušne praznine, koje deluju kao toplotna izolacija i time poveća prenos toplote sa čipa na toplotnu granu. Vremenom pod uticajem visokih temperatura termalna pasta se suši i na kraju postaje toplotni izolator. Zato, iako možete da izduvate prašinu kompresovanim vazduhom ili usisivačem (nije preporučljivo), ponovo ostajete sa istim problemom.

U našem servisu trudimo se da redovan servis, kako mi nazivamo čišćenje laptopa od prašine, kao i zamenu termalne paste obavimo u što kraćem roku. Neki modeli su lakši za čišćenje, a neki zahtevaju rasklapanje čitavog uređaja. Uz redovan servis vršimo besplatnu dijagnostiku i testiranje svih komponenti. Time ujedno otkrivamo sve skrivene mane vašeg uređaja.